Resistentie tegen antimicrobiële stoffen? Samen kunnen we dit een halt toeroepen!
Wereldwijde sensibiliseringsweek rond resistentie tegen antimicrobiële stoffen van 18 tot 24 november 2023
Antimicrobiële resistentie behoort sinds enkele jaren tot de belangrijkste gezondheidsuitdagingen. De H.U.B-teams plaatsen dit probleem deze week centraal in hun acties in het kader van de wereldwijde sensibiliseringsweek rond resistentie tegen antimicrobiële stoffen.
Resistentie tegen antimicrobiële stoffen, wat is dat?
De ontdekking van antimicrobiële stoffen betekende een enorme omwenteling voor de wereldwijde geneeskunde. Ontelbare levens werden gered dankzij een doorbraak in de behandeling van tal van bacteriële, virale, schimmel- en parasitaire ziekten. Buitensporig gebruik van antimicrobiële stoffen heeft echter een wereldwijd probleem doen ontstaan: microben worden resistent tegen de medicatie die werd ontwikkeld om ze te vernietigen. Dit noemen we AMR of antimicrobiële resistentie.
Waarom is resistentie tegen antibiotica een probleem?
Als geneesmiddelen minder doeltreffend worden, worden infecties moeilijker te bestrijden en zelfs potentieel dodelijk. Resistentie tegen antibiotica vormt een belangrijke bedreiging voor vele aspecten van onze gezondheidszorg: het wordt moeilijker om veelvoorkomende infecties te behandelen, chirurgische ingrepen uit te voeren en chronische ziektes te beheersen. Als we niet optreden, zouden vrij banale infecties in de toekomst opnieuw dodelijk kunnen worden.
Wereldwijde sensibiliseringsweek: samen kunnen we het verschil maken!
Als patiënt kunt u de oprukkende resistentie tegen antimicrobiële stoffen een halt toeroepen:
- Volg altijd de instructies van uw arts: gebruik antibiotica enkel op voorschrift.
- Denk eraan: antibiotica zijn niet doeltreffend tegen virale infecties zoals verkoudheid of griep.
- Werk een antibioticabehandeling altijd volledig af, ook al begint u zich beter te voelen.
- Handhygiëne is de sleutel: was uw handen met zeep na toiletbezoek en vóór u met voedsel omgaat.
- Laat u vaccineren volgens de aanbevelingen: houd uw vaccinaties up-to-date om vermijdbare ziektes te voorkomen.
We dagen u uit om via onze quiz uw kennis over antimicrobiële stoffen te controleren.
Het HOST-project (Hospital Outbreak Support Team) van H.U.B en CHIREC meldt trots dat het van 18 tot 24 november ondersteuning biedt voor de Wereldwijde Sensibiliseringweek rond resistentie tegen antimicrobiële stoffen. Het gaat om een wereldwijd initiatief tot sensibilisering rond het verantwoord gebruik van antibiotica om deze levensbelangrijke medicijnen veilig te stellen voor de volgende generaties.
Het HOST-team zal op 20 november postvatten in de inkomhal van het Erasmeziekenhuis, op 21 november in deze van het HUDERF, en op 22 november in deze van het Jules Bordet Instituut. Aarzel niet om dit belangrijke thema met ons te komen bespreken!