Kinder- en Jeugdpsychiatrie - Centrum ZELIG

Image
logo_zelig_rect.jpg

Het centrum

Zelig is een ambulant centrum voor jongeren van 12 tot 21 jaar, woonachtig in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die recent (minder dan zes maanden geleden) te maken hebben gekregen met psychische of functionele moeilijkheden.

Het doel van Zelig is om de eerste signalen van psychische problemen op te sporen voordat deze verergeren. Door jongeren vroegtijdig toegang tot zorg te bieden, wil het centrum complicaties en het chronisch worden van klachten voorkomen.

Ons centrum zet zich in om snel te reageren op eerste hulpvragen en elke situatie grondig en systematisch te beoordelen. We bieden een zorgtraject aan dat gericht is op het behandelen van symptomen die verband houden met een psychiatrische aandoening, met een focus op vroege detectie en het voorkomen van terugval.

%20zelig [dot] pij [at] hubruxelles [dot] be (Een bericht sturen)

reu_zelig.jpg

Het project is gebaseerd op evaluatie, terugkoppeling en gerichte begeleiding. Deze begeleiding bestaat uit groepssessies en individuele opvolging, beide met een therapeutisch en psycho-educatief doel.

Het centrum ZELIG zorgt ervoor dat elke jongere gedurende zijn hele traject een volledige en op maat gemaakte begeleiding krijgt.

De eerste informatie wordt verzameld via telefoon of e-mail. Na een analyse van de hulpvraag kan een gesprek worden voorgesteld om de evaluatie te verdiepen. Op basis van dit eerste gesprek worden multidisciplinaire teamoverleggen georganiseerd om de beste aanpak te bepalen: de jongere begeleiden of doorverwijzen. In dit proces kunnen ook evaluatieschalen worden gebruikt om onze analyse te verrijken.

Deze aanpak steunt op drie pijlers: individueel, in groepsverband en in samenwerking met de omgeving. Individuele begeleiding maakt het mogelijk de zorg af te stemmen op de specifieke behoeften van de jongere, terwijl groepssessies de uitwisseling tussen leeftijdsgenoten bevorderen en het isolement doorbreken. De betrokkenheid van vertrouwenspersonen en het netwerk garandeert een continuïteit van de zorg buiten het centrum. Tot slot kunnen ook psycho-educatieve sessies worden aangeboden aan gezinnen en naasten.

web_marchini_simone_ok_bis.jpg

Dr Simone Marchini

Verantwoordelijke arts van Zelig
Kinder- en jeugdpsychiater

Specialist in vroege detectie en interventie bij adolescenten en jongvolwassenen


Dr. Marchini is bezig met haar doctoraat in de wetenschappen aan de Faculteit Geneeskunde van de ULB. Haar onderzoeksproject richt zich op het ontwikkelen van een dimensionele benadering van psychiatrische stoornissen bij adolescenten en jongvolwassenen.

zelig_groupe_3.jpg

Een team van specialisten staat voor u klaar

  • Medisch verantwoordelijke:
    • Dr. Simone Marchini: kinder- en jeugdpsychiater
  • Arts in opleiding:
    • Dr. Edeline Clin: kinder- en jeugdpsychiater in opleiding
  • Klinisch psychologen:
    • Lina Regragui: gespecialiseerd in CGT (cognitieve gedragstherapie)
    • Samy Adhami: gespecialiseerd in systeemtherapie
  • Neuropsycholoog:
    • Ella Ben-Shaool
  • Gespecialiseerde verpleegkundigen:
    • Natalia Polozova Delaitre
    • Déborah Morchoisne
  • Gespecialiseerd opvoeder:
    • Steven Nicaise
  • Stagiair "Ervaringsdeskundige":
    • (een patiënt-partner, opgeleid gedurende 2 jaar via het Brussels Platform voor Geestelijke Gezondheid)

      Maak een afspraak

De vroege opsporing van psychiatrische aandoeningen is niet enkel afhankelijk van het centrum ZELIG, maar ook van de mensen uit het dagelijkse leven van jongeren: ouders, naasten, leerkrachten, sportcoaches, huisartsen, enzovoort. Deze sleutelpersonen zijn vaak de eersten die tekenen van psychische nood herkennen en ZELIG kunnen waarschuwen, wat een snelle en doeltreffende aanpak mogelijk maakt.

Daarnaast werken wij nauw samen met de al betrokken professionals in de geestelijke gezondheidszorg om continuïteit en samenhang in de zorg voor elke jongere te garanderen.

Brochure Zelig

De Prodromale Vragenlijst (QP-16)

De QP-16 is een screeningsinstrument dat is ontwikkeld om jongeren te identificeren die een grondigere evaluatie nodig hebben.

Aanbevolen gebruik

Deze vragenlijst is bedoeld voor eerstelijnsprofessionals (zoals huisartsen, psychologen, enzovoort) die, bij jongeren met zorgwekkende signalen, kunnen overwegen hen de QP-16 te laten invullen.

Interpretatie van de resultaten

Een score van 6 of meer positieve antwoorden is een sterk signaal om een doorverwijzing naar het Zelig-programma te overwegen.
Dit instrument ondersteunt het opsporen van vroege prodromale signalen en helpt bij het initiëren van een passende behandeling.
De screening heeft tot doel jongeren in nood vroegtijdig te identificeren en een snelle, gerichte interventie mogelijk te maken.

Questionnaire Prodromique

FAQ

  • Welke criteria gebruikt u om een jongere naar uw programma door te verwijzen?

    Zelig is een programma gericht op jongeren van 12 tot 21 jaar, die wonen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en recent (minder dan zes maanden geleden) te maken hebben gekregen met psychische en functionele moeilijkheden. Het doel van Zelig is om de eerste tekenen van psychiatrische stoornissen op te sporen voordat deze verergeren.

    Deze tekenen kunnen bijvoorbeeld zijn: een recente terugtrekking uit het dagelijkse leven, gedragsveranderingen, een veranderde kijk op het leven (gevoel van vervreemding), het ontstaan van psychische nood, het verbreken van sociale banden, of verstoringen in de waarneming van de vijf zintuigen (zoals het horen van fluisteringen, het zien van bewegende objecten of het ervaren van ongebruikelijke lichamelijke sensaties).

    In sommige gevallen kunnen deze verschijnselen de eerste tekenen zijn van een opkomende psychiatrische aandoening, waarvoor een vroege en gepaste interventie noodzakelijk is.

  • Wie kan een jongere naar ons doorverwijzen?

    Jongeren kunnen zelf een aanvraag indienen, net zoals hun ouders en/of hun omgeving. Ook professionals kunnen contact met ons opnemen, op voorwaarde dat de jongere hiervan op de hoogte is en zijn of haar toestemming geeft.

  • Hoe kan ik een evaluatieaanvraag indienen?

    U kunt ons een e-mail sturen op ZELIG [dot] PIJ [at] hubruxelles [dot] be. Wij zullen u zo snel mogelijk antwoorden om de eerste nodige informatie te verzamelen, waarna we, indien relevant, een afspraak kunnen inplannen.

  • Welke stappen omvat het evaluatieproces?

    Om een snelle reactie te garanderen, starten we met een gesprek met twee leden van het team. Vervolgens wordt een medische afspraak gepland met een kinder- en jeugdpsychiater. Tegelijkertijd kunnen andere afspraken worden georganiseerd voor het afnemen van gestandaardiseerde vragenlijsten. Tot slot kunnen medische onderzoeken worden voorgeschreven om mogelijke somatische aandoeningen uit te sluiten.

    Aan het einde van dit proces wordt een feedbackgesprek georganiseerd met de betrokken teamleden, waarin de resultaten worden besproken en mogelijke handelingspistes worden voorgesteld.

  • Welke evaluatie-instrumenten gebruiken jullie?

    De evaluatie is bedoeld om volledig te zijn. Er kunnen somatische onderzoeken worden voorgesteld, evenals semi-gestructureerde gesprekken en vragenlijsten, die worden ingezet om de zorg te verrijken en te verfijnen.

     

  • Zijn de diensten gratis?

    De tarieven zijn vastgesteld volgens de conventie van het RIZIV. Het is noodzakelijk om in orde te zijn met de mutualiteit.

  • Wat te doen als mijn kind of vriend.in zich afzondert en niet meer buiten komt?

    U kunt contact opnemen met de mobiele teams. Welk mobiel team u moet inschakelen, hangt af van de leeftijd van de jongere en zijn/haar woonplaats.

    Bijvoorbeeld: Bru-Stars - Brussels Netwerk Geestelijke Gezondheid voor Kinderen en Jongeren.
     Bru-Stars - Réseau Bruxellois en Santé Mentale pour les Enfants et Adolescents

  • Biedt uw centrum begeleiding aan voor families?

    Ja, wij bieden begeleiding aan families. Het "BREF"-module (gesprekken gericht op psycho-educatie voor families) is een interventie die wordt aangeboden aan de mantelzorgers van jongeren die binnen het ZELIG-programma worden begeleid.

    Voor andere vormen van ondersteuning kunt u terecht bij organisaties voor mantelzorgers, zoals:

  • De evaluatie... en daarna?

    De terugkoppeling van de evaluaties maakt het mogelijk om een reeks hulpmiddelen aan te reiken die nuttig kunnen zijn voor jongeren en hun familie/omgeving. Door middel van individuele gesprekken (medisch, psychologisch en casemanagement) wordt een intensieve begeleiding geboden om achteruitgang in de toekomst te voorkomen of zelfs te vermijden.

    De hulpmiddelen omvatten in de eerste plaats:

    • Het opzetten van een zorgnetwerk als dit ontbreekt en relevant is voor de jongere.
    • Groepssessies met een psycho-educatief en psychotherapeutisch doel.
    • Begeleiding van de familie en naasten van de jongere (psycho-educatie).
    • En vooral het heractiveren van het netwerk van de jongere om te helpen bij het ontwikkelen van een levensproject gericht op persoonlijke groei, zelfbevestiging, het onderhouden en creëren van relaties en uiteindelijk zelfrealisatie.

 Erasme Medical Center (EMC)

 Route de Lennik 900 − 1070 Bruxelles 

T +32 (0)2 555 31 11

Image
EMC