We zijn aan het werven ! Kom bij ons en maak het verschil in onze ziekenhuizen
Diabete (Kliniek)
Wat is diabetes?
Diabetes wordt gekenmerkt door een te hoge bloedsuikerspiegel (glykemie). Zonder aangepaste behandeling leidt deze chronische hyperglykemie op termijn tot verhoogde risico’s op hart- en vaatziekten: hartinfarct, CVA enz. Andere complicaties van diabetes kunnen de ogen, nieren en zenuwen aantasten.
Er bestaan meerdere diabetestypes. Voor sommige is vaak een andere medische aanpak nodig. De meest frequente:
- diabetes type 1, te behandelen in de Diabetesconventiecentra;
- diabetes type 2, in eerste lijn te behandelen door de huisartsen (Starttraject) en/of in ziekenhuisomgeving, in het kader van een Zorgtraject of een Diabetesconventie;
- zwangerschapsdiabetes, te behandelen in de Diabetesconventiecentra;
- diabetes van het MODY-type en de andere, zeldzamere genetische diabetestypes, kunnen eveneens worden opgevolgd in de Diabetesconventiecentra.
Behandeling
Een multidisciplinair team
De Diabetologiekliniek van het H.U.B werkt met een multidisciplinair team van medici, paramedici en verpleegkundigen die zich inzetten voor de optimale verzorging van alle diabetici, afhankelijk van hun specifieke behoeften.
Naast de handelingen en diensten die worden voorzien in het zorgtraject en de diabetesconventie (met name therapeutische educatie voor de insulinebehandeling), biedt de Diabetologiekliniek ook gespecialiseerd consult voor diabetesvoet, zwangerschapsdiabetes en hypoglykemie.
Leren omgaan met je diabetes
Optimaal diabetesbeheer impliceert dat diabetici een zekere autonomie krijgen in hun eigen behandeling. De Diabetologiekliniek van het H.U.B is op dit vlak pionier in de therapeutische educatie. Wij beschouwen de diabeet als een volwaardige partner in zijn eigen zorg. Ons team organiseert groepssessies voor therapeutische educatie. Hierbij komen de volgende thema’s aan bod: de bijzonderheden van de diabeet, het beheer van je voeding en vooral: hoe heb ik de insulinebehandeling goed onder controle.
Diabetesvoet
De voet telt talloze kleine bloedvaatjes en zenuwen, en is daarmee bijzonder kwetsbaar voor de complicaties van diabetes. Dat kan zich uiten via gevoelloosheid, wondjes en zweren die niet willen genezen. Wie getroffen is, kan in ons referentiecentrum met RIZIV-erkenning een specifieke afspraak maken voor een diabetesvoet. Afhankelijk van hun behoeften worden de patiënten ontvangen door een diabetoloog, een verpleegkundige met specialisatie in wondverzorging, een podoloog en indien nodig een schoenmaker. Ook een vaatchirurg maakt deel uit van het team.
Zwangerschapsdiabetes,
Vrouwen die tijdens hun zwangerschap diabetes ontwikkelen, lopen een hoger risico op bepaalde complicaties bij de bevalling. Bovendien hebben ze meer kans om later diabetes type 2 te ontwikkelen. Deze patiënten worden tijdens en na hun zwangerschap daarom opgevolgd door een samenwerkingsverband tussen de Diabetologiekliniek en de gynaecologen van de H.U.B-afdeling Verloskunde.
(Niet-)diabetische hypoglykemie
De Diabetologiekliniek van het H.U.B biedt diagnose en behandeling van hypoglykemie. Een forse daling van de bloedsuikerspiegel kan in ernstige gevallen leiden tot gedragsstoornissen en bewustzijnsverlies. Een slecht beheerde diabetes, een insulinoom (zeldzame tumor van de pancreas of alvleesklier) of obesitaschirurgie (bypass, gastroplastie) kunnen leiden tot ernstige hypoglykemie.
Advies
Ben je diabeet? Vraag dan je huisarts of je in aanmerking komt voor:
- een Starttraject,
- een Zorgtraject ‘diabetes type 2’,
- of een Diabetesconventie.
Deze programma’s geven je recht op gespecialiseerde raadplegingen en prestaties, naast extra terugbetalingen.
Focus
De Diabetologiekliniek van het H.U.B is referentiecentrum en heeft dan ook diverse conventies ondertekend met het RIZIV om mensen die met insuline worden behandeld, de modernste technologieën voor opvolging van diabetes aan te bieden. Het gaat meer bepaald om diverse bloedglucosesensoren (voor diabetes type 1 en type 2), klassieke insulinepompen en ‘patch’-pompen zonder aansluitstuk (voor diabetes type 1).
Sommige mensen met diabetes type 1 kunnen ook baat hebben bij een behandeling met insuline in gesloten lus. Bij dit geautomatiseerde ‘artificiële pancreas’-systeem wordt een glykemiesensor aangesloten op een insulinepomp. Het systeem staat dan halfautomatisch in voor de insuline-inspuitingen. Kandidaten voor deze behandeling krijgen een training in ‘functionele insulinetherapie’ aangeboden.
Onderzoek
De Diabetologiekliniek van het H.U.B initieert en/of neemt deel aan klinisch onderzoek naar toekomstige geneesmiddelen en nieuwe technologieën om diabetes te behandelen.