We zijn aan het werven ! Kom bij ons en maak het verschil in onze ziekenhuizen
Alvleesklier
Wat is alvleesklierkanker?
Kanker van de pancreas (alvleesklier) is de vierde doodsoorzaak door kanker. De voorbije jaren is de incidentie van deze kanker voortdurend toegenomen. We tellen nu 10-12 gevallen per 100.000 personen.
Pancreas- of alvleesklierkanker ontwikkelt zich vanuit zogenaamde pre-kankerlaesies, waarvan sommige zich manifesteren als cystes in de pancreas. Naast een vorm van erfelijke aanleg zijn roken, diabetes, alcoholgebruik en obesitas risicofactoren voor deze kanker.
Behandeling
Wij hebben in onze instellingen het ‘Fast Track’-systeem ontwikkeld, meer bepaald een zorgtraject dat is afgestemd op snelle screening en diagnose bij elke persoon met klinische vermoedens van een pancreaskanker (wegens een niet te verklaren gewichtsverlies, geelzucht, buikpijn, diabetes de novo/gedecompenseerd) of radiologisch vermoeden, of in het kader van screening bij mensen met verhoogd pancreaskankerrisico (familiegeschiedenis, erfelijke chronische pancreatitis, ...).
Na de diagnose van een pancreaskanker wordt een volledige stand van zaken opgesteld en besproken in het multidisciplinaire team, om de behandeling te oriënteren. Als de pancreaskanker wordt geëvalueerd als gelokaliseerd en verwijderbaar, kan pancreaschirurgie overwogen worden, eventueel na een inductiebehandeling (chemo- en/of radiotherapie). Indien de tumor niet verwijderbaar is of uitzaaiingen vertoont, wordt chemotherapie voorgesteld, eventueel in het kader van onderzoeksprotocollen.
In België is de pancreaschirurgie sinds juli 2019 gecentraliseerd in 15 ziekenhuizen met de hiertoe vereiste ervaring (waarvan 6 Franstalige centra) en met een hoog aantal alvleesklieringrepen: dit met de bedoeling de kwaliteit van de zorg te blijven verbeteren. Het Erasmeziekenhuis is het belangrijkste Franstalige centrum wat betreft aantal pancreasoperaties per jaar.
Onderzoek
Het H.U.B is actief in de ontwikkeling van nieuwe therapeutische benaderingen en ligt ook aan de basis van een multicentrisch onderzoek (STEREOPAC) dat de impact van stereotactische (tumorgerichte) radiotherapie evalueert na neoadjuvante chemotherapie in de gelokaliseerde pancreaskanker. De dienst Digestieve oncologie is verbonden met het LGE (Laboratoire de Gastroentérologie expérimentale) van de geneeskundefaculteit van de ULB en met het GI Lab van het Jules Bordet Instituut waar diverse onderzoeksprojecten worden gevoerd, meer bepaald met betrekking tot de immunomoleculaire impact van de behandelingen tegen pancreaskanker.
Sommige van onze artsen maken deel uit van diverse nationale en internationale expertgroepen: Belgian Group of Digestive Oncology, Belgian Pancreatic Group, Belgian Pancreatic Cancer Group, European Society of Digestive Oncology en European Society of Gastrointestinal Endoscopy.
Onze specialisten
Multidisciplinaire bilio-pancreatische pathologiegroep
Aanverwante diensten
Publicaties
Preoperative treatment with mFFX or GemNab and iHDSBRT (STEREOPAC trial)
- Schrijvers : Bouchart et al
- Krant : BMC Cancer
NAC associated with iHD-SBRT does not increase complications after PD
- Schrijvers : Navez J et al
- Krant: J Surg Oncol
Stratification of Pancreatic Ductal Adenocarcinomas Based on Tumor and Microenvironment Features
- Schrijvers : Puleo et al
- Krant : Gastroenterology
Assessment of response to chemotherapy in pancreatic ductal adenocarcinoma: Comparison between diffusion-weighted MR quantitative parameters and RECIST
- Schrijvers : Bali et al
- Krant : Eur J Radiol