We zijn aan het werven ! Kom bij ons en maak het verschil in onze ziekenhuizen
Digestieve chirurgie
Contact
Onze rol
De digestieve chirurgie (of ‘spijsverteringsheelkunde’)’ betreft alle organen van het spijsverteringssysteem: het spijsverteringskanaal (van slokdarm tot anus) evenals de pancreas (alvleesklier), de milt, de lever, de galblaas en galwegen, het buikvlies en de bijnieren. De afdeling vormt een brug tussen het Erasmeziekenhuis en het Jules Bordet Instituut vermits ze ook kankers behandelt naast de andere pathologieën die deze verschillende organen aantasten. We werken veel samen met onze collega’s van de gastro-enterologie, de digestieve oncologie, de medische beeldvorming enz.
Onze specialisaties
De interziekenhuisafdeling digestieve chirurgie is georganiseerd in vier grote entiteiten met elk hun gespecialiseerde chirurgen:
- De kliniek voor hepato-pancreatico-biliaire chirurgie en levertransplantatie focust op chirurgische ingrepen op de lever, de pancreas (waarvoor we een referentiecentrum met RIZIV-accreditering zijn), de galwegen en levertransplantaties.
- De kliniek voor oesogastrische, buikwand- en obesitaschirurgie omvat
- slokdarmchirurgie (waarvoor we een referentiecentrum met RIZIV-accreditering zijn),
- maagchirurgie (maagkanker, gastro-oesofageale reflux enz.),
- buikwandchirurgie (hernia, ventratie, diastase enz.),
- obesitaschirurgie (sleeve, bypass enz.).
- De kliniek voor colorectale, peritoneale en proctologiechirurgie (resp. dikke darm en endeldarm, buikvlies, ingewanden) grijpt in bij kankerpathologieën (dikkedarmkanker) en goedaardige pathologieën in de darm (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa enz.), het rectum, het peritoneum of buikvlies (peritoneaal carcinoom) en de anus (verzakking, aambeien enz.).
- De functionele eenheid voor niertransplantatie en verwijdering staat in voor wegneming van organen en niertransplantaties.
Onze team
Onze specialisten
Focus
De afdeling digestieve chirurgie heeft expertise ontwikkeld in de behandeling van buikvliesmetastasen. De chirurgie kan worden gekoppeld aan een hyperthermische intraperitoneale chemotherapie (HIPEC). Deze techniek houdt in dat het peritoneum (buikvlies) gedurende 30 tot 90 minuten een verwarmd ‘bad’ van antikankermedicatie ondergaat. Doel: vernietiging van de kankercellen die nog overblijven na verwijdering van uitzaaiingen (metastasen).
Onderzoek
De interziekenhuisafdeling digestieve chirurgie onderzoekt in translationeel onderzoek samen met diverse academische laboratoria de prognosefunctie van het groeiprofiel van bepaalde tumoren.
In klinisch onderzoek werkt de afdeling samen met de afdeling nucleaire geneeskunde, met name rond de FAPI-PET. De FAPI is een molecule die zich vastzet op de met tumoren geassocieerde fibroblasten, en die veelbelovend wordt geacht om de opsporing van tumorcellen te verbeteren.