We zijn aan het werven ! Kom bij ons en maak het verschil in onze ziekenhuizen
Ademhalingsallergieën (en allergische astma)
Wat is een ademhalingsallergie?
Verstopte of lopende neus, geïrriteerde ogen, niesbuien, nachtelijke hoest, moeizame ademhaling, … zijn chronische, aanhoudende of seizoensgebonden symptomen die kunnen wijzen op een ademhalingsallergie (zoals hooikoorts) en/of een astma van allergische oorsprong.
Let wel: niet elke astma of elke rhinitis is te wijten aan een allergie. Maar als dat wél zo is, is het belangrijk dit te weten: de keuze van de behandelingen, hun effectiviteit en zelfs sommige terugbetalingen hangen ervan af!
Behandeling
De H.U.B-kliniek voor astma en allergische aandoeningen kan de juiste diagnose stellen en therapeutische behandelingen aanbieden aan mensen die met deze aandoeningen kampen, of die allergische ademhalings- of huidklachten vertonen.
Diagnose en opvolging
- Eerste raadpleging: een pneumoloog (longspecialist) onderzoekt en bespreekt de symptomen, hun frequentie, de tijdstippen waarop en/of omstandigheden waarin ze optreden enz. De arts voert ook een spirometrie uit: een eenvoudige test ter evaluatie van de ademhalingsfunctie. Er wordt ook een priktest uitgevoerd om na te gaan welk allergeen of welke allergenen verantwoordelijk is/zijn voor de symptomen. Bij deze huidtest wordt een druppeltje allergeen op de arm aangebracht en vervolgens met een fijne naald onder de opperhuid gedreven. De persoon moet diezelfde dag ook een bloedmonster laten afnemen in het Centrum voor Bloedafnames. Je hoeft hiervoor niet nuchter te zijn. De arts schrijft in elk geval al een behandeling voor om de symptomen te verlichten.
- Astmatests: bij een vermoeden van astma, en
als de ademhalingstest een bronchiale obstructie aantoont, volgt meteen ook een bronchodilatatietest;
als de ademhalingsfunctie normaal is, wordt de persoon uitgenodigd voor een bronchiale histamineprovocatietest. Deze test wordt uitgevoerd onder medisch toezicht: ze kan astma met vrijwel volledige zekerheid bevestigen of uitsluiten.
- Tweede raadpleging: 6 tot 8 weken later wordt de patiënt opnieuw op raadpleging verwacht. Doelstellingen: evaluatie van de reactie op de symptomatische behandeling(en); bespreking van de resultaten van het bloedonderzoek; bespreking van andere mogelijke behandelingen.
- Opvolgingsraadplegingen: zodra de astma of ademhalingsallergie onder controle is, wordt een follow-up voorgesteld. De frequentie hiervan is afhankelijk van de ernst van de aandoening.
Goed om te weten: afhankelijk van het geval en van de behoeften kan de H.U.B-kliniek voor astma en ademhalingsallergieën ook gezamenlijke raadplegingen aanbieden. De patiënten ontmoeten in dit geval zowel een long- als een KNO-specialist, of bij huidallergie een longspecialist en een dermatoloog.
Astmapatiënten kunnen ook een beroep doen op de therapeutische educatieprogramma’s van de Astmaschool.
Behandelingen
De therapeutische aanpak van een ademhalingsallergie is afhankelijk van het allergeen (of de allergenen) in kwestie, en van de symptomen.
- De symptomatische behandelingen omvatten antihistaminen langs orale weg, neussprays op basis van corticosteroïden, oogdruppels (collyrium of oogwater) enz.
- Met immunotherapie wordt de immuunrespons van de patiënt gewijzigd om hem te laten evolueren van een allergische naar een allergietolerante status. Immuuntherapie wordt meestal toegepast in tabletten die onder de tong moeten wegsmelten, ofwel in druppelvorm. Deze behandeling werkt doeltreffend, maar ze duurt lang en is relatief duur. Terugbetaling is enkel mogelijk bij astma, veroorzaakt door allergie voor huisstofmijt en gekoppeld aan rhinitis door allergie voor huisstofmijt.
- De behandelingen tegen astma (bronchiënverwijders, anti-IgE, anti-interleukines, biologische behandelingen enz.) zijn uiteenlopend en afhankelijk van het astmatype. Omdat de ziekte mettertijd verandert, moet de behandeling aan deze evolutie aangepast worden.
Adviezen
Bij allergie is preventie/vermijden nog altijd de meest aanbevolen behandeling. Het komt erop aan om in de mate van het mogelijke de blootstelling aan de allergenen te vermijden of enkele maatregelen te nemen om die blootstelling tot het uiterste te beperken. Voorbeelden: lakens wassen op 90°C; kamers verluchten in de winter als het koud is; bij allergie voor huisstofmijt de vensters thuis sluiten tijdens de pollenpieken (allergie voor grassen en andere pollen) enz.
Onderzoek
De focus van het translationele onderzoek vanuit de H.U.B-kliniek voor astma en ademhalingsallergieën ligt vooral op de ontsteking van de lagere luchtwegen (bronchiën). De artsen-onderzoekers leggen zich meer bepaald toe op het gebruik van uitgeademd NO (stikstofoxide) om de immuuntherapieën en biologische therapieën te oriënteren, evenals het gebruik van geïnduceerde expectoratie (fluimen) om het fenotype van een astma te bepalen en de behandeling te oriënteren.