Wereld Eetstoornissendag: Eetstoornissen bij jongeren opsporen en behandelen
In het complexe landschap van de geestelijke gezondheid van jongeren vormen eetstoornissen een grote uitdaging die voortdurende aandacht en snelle actie vereist. Terwijl 2 juni de Wereld Eetstoornissendag markeert, is het van cruciaal belang om bewustwording te creëren voor de vroege opsporing en behandeling van deze verwoestende aandoeningen
Wat zijn eetstoornissen?
Eetstoornissen: meer dan verstoorde eetgewoonten
Eetstoornissen zijn veel meer dan alleen verstoorde eetgewoonten. Het zijn psychiatrische aandoeningen die zich uiten in een disfunctionele relatie met voedsel, gewicht en het lichaam. Hoewel ze meestal worden waargenomen bij adolescenten, kunnen deze stoornissen op elke leeftijd voorkomen en treffen ze ook mannen. Anorexia nervosa, boulimia nervosa en de eetbuistoornis zijn de meest voorkomende vormen van deze stoornissen, met diepgaande gevolgen voor de fysieke en mentale gezondheid van de betrokkenen.
Vroege opsporing
De alertheid van ouders en gezondheidswerkers is cruciaal voor het herkennen van de vroege tekenen van eetstoornissen. Elk verandering in eetgewoonten, een obsessie met gewicht en uiterlijk, evenals tekenen van sociale terugtrekking en een laag zelfbeeld moeten serieus worden genomen. Vroege detectie kan ernstige complicaties voorkomen en de kans op herstel vergroten.
Family Based Therapy
Voor degenen die vermoeden dat hun kind of tiener een eetstoornis heeft, is een snelle medische consultatie van groot belang. In het Kinderziekenhuis en het Erasme ziekenhuis biedt Silvana Fuso, specialist in eetstoornissen, een innovatieve aanpak met de Family Based Therapy (FBT). Deze methode, die ouders actief bij het therapeutische proces betrekt, biedt essentiële familiale steun voor het herstel.
Lees onze pagina gewijd aan dit gezondheidsprobleem
Voor een afspraak met Silvana Fuso:
Kinderziekenhuis (HUDERF)
Dienst Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Universitair Kinderziekenhuis: +32 2 477 3180
[Afspraakformulier]
Erasmusziekenhuis: EMC Consultatie Kinder- en Jeugdpsychiatrie
Secretariaat: +32 2 555 32 96
[Afspraakformulier]