Vrije uitoefening van de geneeskunde: een recht en een plicht, ook in totalitaire regimes
De Iraanse radioloog Hamid Ghareh Hassanlou werd onlangs in eigen land ter dood veroordeeld omdat hij demonstranten heeft behandeld die zich vreedzaam verzetten tegen het regime. Dreigen met represailles wegens de uitoefening van het medisch beroep is onaanvaardbaar.
Ondertekend door mevrouw Sadeghi-Meibodi Niloufar, directeur van de dienst Radiologie; Jean-Michel Hougardy, medisch directeur H.U.B; Renaud Witmeur, algemeen directeur H.U.B; Nicolas Mavroudakis, professor neurologie en decaan van de faculteit Geneeskunde van de ULB.
Met verbijstering nemen wij kennis van het doodvonnis dat werd uitgesproken tegen dr. Hamid Ghareh Hassanlou, radioloog in Iran, omdat hij demonstranten heeft behandeld die zich vreedzaam hadden verzet tegen het regime. Deze terdoodveroordeling is een ernstige schending van waarden zoals humanisme en vrijheid van denken die wij krachtig verdedigen.
Als mensen, en ook en vooral als zorgkundigen en werknemers van het Academisch Ziekenhuis van Brussel (H.U.B), de koepel van het Erasmusziekenhuis, het Kinderziekenhuis en het Jules Bordet Instituut, kunnen wij een dergelijk besluit niet stilzwijgend laten passeren! Het is onze plicht om het leven en de waardigheid van elk individu te beschermen.
De doodstraf, die hier door een totalitair regime wordt ingezet als repressiemiddel, is wreed en uitermate onmenselijk. Ze zaait terreur, verplettert de meningsvrijheid, doodt het humanisme en vergroot enkel het lijden en verdriet, zonder enige waarde.
Wij stellen voort met verbijstering vast dat de Iraanse regering in ziekenhuizen en universiteiten op zoek gaat naar tegenstanders, ziekenwagens inzet als vervoermiddel voor repressiekrachten, en humanitaire hulpverleners in de gevangenis opsluit (met als emblematisch voorbeeld de opsluiting voor 28 jaar van Olivier Vandecasteele, in een macaber soort poging tot ‘gijzelingsdiplomatie’). Wij kunnen niet stilzwijgend toekijken: wij roepen op tot mobilisatie van iedereen.
Een aanslag op de fundamentele waarden
Vrijheid van denken moet in deze 21e eeuw een basisrecht zijn voor ieder individu. Iedereen heeft het recht om op te komen voor zijn of haar mening, zonder te moeten vrezen voor represailles. Iedereen moet het recht hebben om zijn of haar beroep als zorgkundige, leraar of academicus uit te oefenen zonder dat zijn of haar basisrechten worden geschonden. Ook het recht op gezondheid is essentieel. De terdoodveroordeling van een arts, die met zijn optreden de diepe betekenis van de verantwoordelijke uitoefening van zijn vak symboliseert, en daarbij de waarden van het humanisme en van meningsvrijheid verdedigt, is een dramatische aanslag op de meest elementaire fundamentele waarden.
Als zorgkundigen en verantwoordelijken van het H.U.B protesteren wij met klem tegen elke actie die ingaat tegen het humanisme, de meningsvrijheid en de diepere betekenis van de zorgverlening. Alle mensen, ongeacht hun afkomst, geloof of cultuur, hebben recht op gezondheid en toegang tot de ziekenhuizen. Deze moeten in alle omstandigheden "onschendbare zones" blijven. Wij verenigen ons allen om deze onvervreemdbare basisrechten te verdedigen. Wij eisen respect voor het leven en voor de waardigheid van elke persoon.