Onze viervoetige collega viert zijn tweede jaar bij ons!

Dierentherapie vindt geleidelijk aan z'n weg naar de ziekenhuisomgeving en wordt steeds meer gewaardeerd. Bij deze praktijk zet men dieren in om de gezondheid en het welzijn van patiënten te verbeteren, zowel fysiek als psychologisch. In het Erasmusziekenhuis biedt hond Yuki troost aan onze patiënten en ons personeel. Onze aaibare collega draaide 2 jaar geleden, op 25 december 2022, zijn eerste shift, op de dienst intensieve zorg. Een prachtig verhaal voor de eindejaarsperiode!

Yuki

Dierentherapie: heel wat voordelen

Bij het H.U.B zetten we volop in op niet-farmacologische benaderingen om stress en pijn te beheren en algemener om de levenskwaliteit van de patiënten op intensieve zorg te verbeteren.

Yuki komt elke zondag naar het ziekenhuis en brengt dan tijd door met elke patiënt die dat wil, met respect voor diens behoeften. De aanwezigheid van een dier kalmeert de patiënten en verlicht hun angst. Ook hun fysieke en emotionele gezondheid krijgt een boost doordat ze zich minder alleen voelen. De patiënten kunnen gewoon tijd met hem doorbrengen, hem aaien of zelfs met hem spelen. De beperkte beweging die dat vereist, kan een grote positieve impact op hen hebben. Op dit moment heeft Yuki al 110 van onze patiënten geholpen. Uiteraard doorloopt hij een zeer strikt gezondheidsprotocol voorafgaand aan elk bezoek aan het ziekenhuis en tussen de verschillende patiënten.

Tika, de buurhond bij het Kinderziekenhuis

Met de steun van het H.U.B. heeft Claire, verpleegster in het Erasmusziekenhuis en initiatiefneemster van het project met Yuki, het initiatief uitgebreid naar het kinderziekenhuis met Tika, een jonge teckel van 8 maanden. Tika wordt momenteel opgeleid door een hondentrainster die bekend is met de ziekenhuisomgeving en dierentherapie, en heeft haar eerste bezoeken aan onze jonge patiënten al afgelegd. Net als Yuki maakt ze haar debuut op de dienst intensieve zorg. Haar aanwezigheid in het kinderziekenhuis heeft hetzelfde positieve effect: ze vermindert stress en angst, vrolijkt de kinderen op, biedt emotionele steun, stimuleert sociale interacties en helpt onze jonge patiënten revalideren.