Een referentiecentrum in Erasme (H.U.B) voor eetstoornissen bij jongeren
De dienst kinder- en jeugdpsychiatrie van het H.U.B, actief op zowel de sites van het Erasme Ziekenhuis als het Kinderziekenhuis (HUDERF), is door het RIZIV erkend als Supraregionaal Referentiecentrum voor Eetstoornissen (ES) bij jongeren van 0 tot 23 jaar
Eetstoornissen bij jongeren: een multidisciplinaire aanpak
Dit innovatieve centrum biedt een gespecialiseerde, gecoördineerde en multidisciplinaire behandeling voor jongeren met anorexia, boulimia of eetbuistoornis, met daarnaast ook een intensieve begeleiding van hun gezin.
In dit interview ontdekt u de specifieke kenmerken van dit nieuwe centrum, de voordelen voor patiënten en gezinnen, en de ambities van de teams van het H.U.B (Erasme en HUDERF).
Ons centrum behandelt alle leeftijdsgroepen, van baby’s tot jongvolwassenen (tot 23 jaar), met een multidisciplinaire aanpak die aangepast is aan elke situatie.
1. Wat maakt het TCA-centrum dat u leidt uniek in de aanpak van eetstoornissen bij jongeren?
Ons centrum is uniek doordat we alle leeftijdsgroepen behandelen – van baby’s tot de overgangsleeftijd van 23 jaar – en dit met een uitgebreide ervaring, zowel op het vlak van somatische zorg voor ernstige gevallen als psychiatrische begeleiding.
Wij bieden zorg op maat: gespecialiseerde multidisciplinaire consultaties (met diverse benaderingen, waaronder Family-Based Therapy (FBT) en Multi-Family Therapy (MFT)), intensieve ambulante zorg, daghospitalisaties voor jongere kinderen, en volledige hospitalisaties… Dit geldt ook voor atypische vormen zoals ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), een selectieve eetstoornis zonder bezorgdheid over gewicht of lichaamsbeeld.
2. Wat is de meerwaarde van het zorgtraject voor eetstoornissen dat het RIZIV heeft opgezet voor patiënten en hun gezinnen?
De invoering van het “zorgtraject ES” een jaar geleden heeft gezorgd voor een duidelijker, beter gecoördineerde en ondersteunde aanpak voor patiënten en hun families.
Het heeft de toegang tot zorg verbeterd en het belang van netwerkwerking versterkt. Naast de regionale ondersteuning en de uitbreiding van het zorgaanbod (eerste- en tweedelijns mobiele teams en deeltijdse behandelprogramma’s), voorziet het RIZIV nu ook in supraregionale referentiecentra. Die zullen niet alleen ten dienste staan van patiënten en hun gezinnen, maar ook van zorgverleners uit de eerste en tweede lijn die geconfronteerd worden met complexe trajecten.
3. Wat betekent de erkenning als supraregionaal referentiecentrum concreet voor uw team?
Het is een waardevolle erkenning van onze expertise. Het helpt de verschillende zorgniveaus duidelijk te omschrijven, ons werk zichtbaarder te maken en ons aanbod verder uit te bouwen.
Dankzij deze erkenning kunnen we het team versterken met nieuwe collega’s en zo nog beter inspelen op de noden van jongeren, hun gezinnen en de zorgprofessionals die met hen werken.
4. Wat zijn de volgende stappen of ambities voor dit centrum in de komende jaren?
We willen actief bijdragen aan een betere netwerkzorg, interdisciplinaire afstemming en opleiding van professionals die werken rond eetstoornissen.
Daarnaast willen we collega’s ondersteunen buiten Brussel, het zorgaanbod uitbreiden en onder meer ervaringsdeskundigen (peer support) integreren in onze zorgstructuren.
H.U.B-info : Supraregionaal Referentiecentrum voor Eetstoornissen bij Jongeren