We zijn aan het werven ! Kom bij ons en maak het verschil in onze ziekenhuizen
Gynaecologie - Verloskunde
Contact
Onze rol
Verloskunde (of ‘obstetrie’) is de medische specialisatie die zich volledig toelegt op de (hoogrisico)zwangerschappen en complexe bevallingen. De gynaecologie is de medisch-chirurgische specialisatie die specifiek de gezondheid van vrouwen bewaakt, gedurende hun hele leven.
Sommige ziekten van de moeder - die zich tijdens de zwangerschap of al daarvóór hebben gemanifesteerd - kunnen gevolgen hebben voor het verloop van die zwangerschap en voor de gezondheid van de moeder en/of haar kind. Deze zwangerschappen verdienen daarom verhoogde medische opvolging. Verloskunde is ook de vakkundige begeleiding van mogelijk delicatere bevallingen: grote baby’s, meerlingen (tweelingen, drielingen, ...) stuitliggingen enz.
Onze specialisaties
De afdeling Verloskunde van het Erasmeziekenhuis is georganiseerd volgens meerdere sectoren:
- Prenatale consultaties voor zwangerschappen met weinig of groot risico vinden plaats in het Erasme Medical Center (EMC). De opvolging hiervan wordt verzorgd door een gynaecoloog en/of een verloskundige (vroeger ‘vroedvrouw’).
- De Cocon-opvolging is een programma dat de bevalling bij zwangerschappen met laag risico voorbereidt en verzorgt: met een verloskundige, zonder enige medische interventie of ruggenprik. De consultaties vinden plaats in de Cocon.
- De Early Pregnancy Unit (EPU) is bestemd voor dringende consultaties bij pathologieën en bloedingen tijdens het 1e trimester van de zwangerschap.
- De kliniek voor stuitligging beoogt bevordering van veilige vaginale bevallingen van baby’s in stuitligging.
- Het Erasmeziekenhuis biedt twee technische platformen voor de arbeid en de bevalling:
- de ‘klassieke’ bevallingskamer,
- de Cocon, een door verloskundigen (de vroegere ‘vroedvrouwen’) beheerd bevallingsverblijf binnen het ziekenhuis, voorbehouden voor bevallingen met laag risico.
- De kraamafdeling is de postnatale ziekenhuisafdeling. Om maximale rust voor de pasgeboren baby en zijn ouders te garanderen, raden we aan om het bezoek te laten plaatsvinden zodra de baby weer thuis is.
Niettemin staan we bezoeken als volgt toe, met een maximum van 4 personen per keer in de kamer:
- Co-ouder van de pasgeborene (of hulpverlener bij afwezigheid van de co-ouder): H24 - 7d/7
- Familie van de pasgeborene (broers, zussen, grootouders, ooms/tantes): van 17u tot 19u, 7 dagen per week.
Houd er rekening mee dat er extra kosten in rekening worden gebracht voor de co-ouder die de nacht doorbrengt in een gedeelde kamer. - De Maternal Intensive Care is een specifieke afdeling voor hoogrisicozwangerschappen (prenataal en/of postnataal ziekenhuisverblijf).
- Specifieke, multidisciplinaire zorgtrajecten zijn voorzien voor zwangere vrouwen die lijden aan
- zwangerschapsdiabetes,
- sikkelcelziekte (drepanocytose),
- een hartziekte,
- obesitas (ook voor patiënten die eerder een specifieke obesitaschirurgie ondergingen),
- kanker.
- De gynaecologen-verloskundigen van het Erasmeziekenhuis werken mee aan het NATUS-programma. Deze multidisciplinaire benadering beoogt identificatie en omkadering voor kwetsbare ouderschappen, vanaf de zwangerschapsplanning tot na de geboorte.
Echografieën tijdens de zwangerschap worden gerealiseerd in de echografiekliniek voor gynaecologie, verloskunde en foetale geneeskunde. Dit multidisciplinair technisch platform is transversaal opgevat en wordt ook gebruikt door de afdeling Gynaecologie en door de fertiliteitskliniek.
De Kliniek voor Gynaecologie van de interziekenhuisafdeling Gynaecologie-Verloskunde van het H.U.B is georganiseerd volgens meerdere activiteitendomeinen:
- De Algemene Gynaecologie doet aan zorgverlening op zowel medisch (anticonceptie, hormonale substitutie enz.) als chirurgisch vlak (poliepen, fibromen enz.), vanaf de adolescentie tot de menopauze. Deze activiteitensector omvat ook een Early Pregnancy Unit, specifiek voor dringende consultaties voor de pathologieën van het eerste kwartaal van de zwangerschap.
- De Kliniek voor Endometriose biedt een specifiek multidisciplinair zorgtraject waarin onder meer gespecialiseerde gynaecologen, de afdeling medische beeldvorming, het Pijncentrum, specifieke consultaties seksuologie en psychologie betrokken worden, naast complementaire therapieën (shiatsu).
- De Bloedingenkliniek is een multidisciplinair zorgtraject voor patiënten die te lijden hebben van abnormale bloedingen (bijv. hevige menstruaties). Naast een eerstelijns gynaecoloog kunnen de patiënten hier indien nodig ook een hematoloog raadplegen.
De H.U.B-afdeling gynaecologie-verloskunde omvat – in het Jules Bordet Instituut – een functionele unit voor oncologische gynaecologie die specifiek focust op borstkanker en kankers in de zone van het bekken (baarmoederhals, baarmoeder, eierstokken). Deze unit bekommert zich ook om bescherming van de vruchtbaarheid in de context van kankerpathologieën, gynaecologische effecten van bepaalde kankerbestrijdingen (bijv. vaginale droogheid), zwangerschap voor, tijdens of na kanker, evenals medisch ondersteunde voortplantingsbehandelingen na kanker.
De Kliniek voor Gynaecologie en de functionele unit voor oncologische gynaecologie werken nauw samen met de Fertiliteitskliniek en met de Kliniek voor gynaecologische en obstetrische echografie en foetale geneeskunde. Op dit transversale technische platform worden de echografieën uitgevoerd die voor diverse indicaties worden aangevraagd.
Een belangrijk avontuur, dat vraagt voorbereiding! Om je baby te verwelkomen en je zo goed mogelijk voor te bereiden op je nieuwe leven als ouders, stellen we je voor om in kleine groepjes of zelfs individueel deel te nemen aan onze voorbereidende sessies voor geboorte en ouderschap. Het is de bedoeling om je welzijn veilig te stellen, te luisteren en praktische tips te verschaffen, allemaal in een rustige en aangename sfeer. Deze sessies worden verzorgd door vroedvrouwen. Ze vinden meerdere keren per week plaats, zodat er altijd wel een moment is dat ideaal past voor jou.
We bieden je een globale voorbereidingscyclus voor de geboorte en ook meer specifieke voorbereidingssessies. Meer details lees je in onze brochure "à la carte". De brochure "9 maanden" vergezelt je stap voor stap door je zwangerschap.
Onze team
Onze artsen specialisten
Focus: Verloskunde
Het Erasmeziekenhuis kiest voor een zo weinig mogelijk invasieve verloskunde. De gegevens van 2022 bevestigen deze ambitie, met de laagste cijfers voor inknippingen (2,5 %), keizersnedes (15 %) en vaginale kunstverlossing (10%) in de Waals-Brusselse Federatie. De helft van de bevallingen verloopt overigens zonder medische interventie. Wij hechten het grootste belang aan de moeder-kindrelatie, ook bij keizersnede. Onze kliniek voor verloskunde is sinds 2008 trotse bezitter van het IHAB-label (‘Hôpital ami des bébés’).
Focus: Gynaecologie
De Kliniek voor Gynaecologie en de functionele unit voor oncologische gynaecologie van het H.U.B zijn expertisecentra voor minimaal invasieve chirurgie en voor robotchirurgie. De robot Da Vinci® wordt bij voorrang ingezet voor ingrepen op gynaecologische kankers en diepe endometrioselaesies.
Onderzoek
De twee belangrijkste onderzoeksdomeinen van de Kliniek voor Gynaecologie en de functionele unit voor oncologische gynaecologie betreffen endometriose en de gynaecologische kankers (vooral borst- en eierstokkanker). Er lopen meerdere klinische onderzoeken om nieuwe behandelingen te ontdekken in een academische context en/of in samenwerking met de farmaceuticabedrijven.
Onderwijs
Artsen die de specialisatie gynaecologie-verloskunde volgen, moeten oefensessies uitvoeren in SimLabS, het simulatielab van de ULB. Op een pop die door software wordt gestuurd, oefenen ze op de klinische procedures (knowhow) maar ook op het degelijk communiceren met de patiënt, haar partner en de andere zorgverleners (soft skills).
Publicaties
Late miscarriage and stillbirth in asymptomatic and symptomatic hospitalised pregnant women in Belgium during the first and second waves of COVID-19: a prospective nationwide population-based study
- Schrijvers: An Vercoutere, Mbiton Joel Zina, Karolien Benoit, Elena Costa, Sara Derisbourg, Michel Boulvain, Kristien Roelens, Griet Vandenberghe, Caroline Daelemans
- Krant: National Library of Medicine, Published online 2023 May 16